Board Games of the World - A History

Sunday, 20 December 2009

Sot ne kemi një trashëgimi të mrekullueshme e lojrave bordit nga e gjithë bota. Njerëzit kanë qenë duke shpikur dhe luajnë lojëra bordit për mijëvjeçarë. Këto lojëra kanë evoluar gjatë shekujve dhe ekziston sot si një dyqan pabesueshme e informacionit dhe zbavitëse për të gjithë. Një nga lojërat më të vjetër është lojë e lashtë egjiptian Senet e cila daton rreth 3500 pes, si dhe një shembull i një lojë të shpikur kohët e fundit është Pente, ishte projektuar nga Gary Gabrel në vitin 1978.
Shumë lojëra reflektojnë aktivitetet konkurruese të kohës së tyre të tilla si garat apo taktikat dhe strategjinë e luftës. Kjo mund të shihet në lojëra të tilla si Backgammon apo Shahu. Backgammon evoluar nga loja e lashtë romake të Tabula, një lojë garë midis dy lojtarë.Loja e shahut ka origjinën e vet në veri të Indisë rreth 3.000 pes si lojë Chaturanga. Ky është një emër Sanskrit kuptim katër pjesë dhe i referohet për ndarjen e një togë në një ushtri indian në kohë Vedic në katër pjesë, një elefant, një qerre, kalorës dhe tre ushtarë pesë këmbë. Chaturanga u prezantua në Persi, si lojë Shatranj dhe prej andej përhapet përmes zgjerimit westwards islamik në Spanjë (Ajedrez) dhe pastaj të bëhet përfundimisht lojës moderne të Shahu. Shah etiopian quajtur Senterej rrjedh edhe nga Shatranj. Chaturanga përhap edhe në drejtim të lindjes dhe evoluar për t'u bërë XiangQi shahut kineze dhe japoneze Shogi shahut. Variante të tjera lindore përfshijnë Thai shahut Makruk dhe Burmese shahut Sittuyin.Shahu ka shumë variante interesante duke përfshirë Chess fermeresh ose Gala e cila ende luajtur në disa fshatra bujqësore në Schleswig-Holstein në Gjermani. Gala është luajtur në një bord 10 x 10 e cila ka katër 4 x 4 seksionet e quajtur kështjellat dhe çdo lojtar ka dy Mbretërve ose Galas. Chess Circolare Bizantin është luajtur në një bord 16 x 4 rrethore.Tjetër interesante paraardhësi i shahut "moderne ndërkombëtare është Courier Shahu. Kjo lojë, e quajtur gjithashtu Kurierspiel, është një variant jugor gjerman luajtur në një bord 8 x 12. Lucan Van Leyden madh piktorit holandez rilindjes dhe gdhendës i Leiden na dha pikturë e famshme, lojtaret e shahut në 1508 në moshën katërmbëdhjetë. Kjo pikturë përshkruan një lojë të Courier. Kjo pikturë ishte pjesë e Muzeut Kaiser Friedrich në Berlin dhe në vitin 1945 mezi i shpëtoi shkatërrimit gjatë shpërthimeve të kontrolleve të para që u shpërngul në minierë kripe Merkers pranë Erfurt dhe shërim nga të Përgjithshëm të Ushtrisë Pattons tretë. Fshatin Strobeck pranë Halberstadt në malet Hartz posedon një bord Courier paraqitur në fshat në vitin 1651 nga zgjedhës-Prince Frederick William e Brandenburgut. Loja është emëruar për një pjesë më të fuqishme, Courier.Mancala është këto ditë emri i dhënë një familje të bordit të luajtur lojra në të gjithë Afrikën, Karaibet, India dhe Azia jug-lindje. Këto lojëra janë luajtur zakonisht në bordet druri me dy, tre apo katër rreshta të gdhendur në vrimat e tyre. Ndonjëherë këto lojëra janë luajtur në një sërë scooped vrima në tokë. Kundërvihet përdorur për këto lojëra janë gurë, mermere, fara, fasule, predha cowrie ose gunga të vogla të bajgë. Mancala është një fjalë arabe do të thotë për të transferuar dhe vjen nga rruga lojtar mbjellin kundërvihet në vrima. Lojra Mancala kanë vendosur më të ndryshme të emrave të bordit çdo lojë, ka me qindra emra të ndryshëm për lojë e Mancala. Loja filloi në Afrikë dhe përhapet nëpërmjet zgjerimit dhe Administrim dhe pastaj në Azinë jug-lindje nga tregtarët arabe dhe Karaibet nga tregtia e skllevërve. Shembuj të këtyre emrave të përfshijnë Warri (Karaibe), Oware (Gana), Maruba (Afrika e Jugut), Tsoro (Zimbabve), Gabata (Etiopi), Layli Goobalay (Somali), Pallanguli (Sri Lanka) dhe Chongkak (Malajzi).Ka shumë lojra të tjera interesante që mund të ofrojnë orë argëtuese apo formë bazë për projekte sociale studime për të sjellë në jetë lojra, zakonet dhe gjuha e kultura të tjera. Lojra të tjera interesante janë Backgammon, Bashne, Brax, Bizingo, Bul, damë, Draughts, Fanorona, Shko, Konane, Ming Mang, Mu Torere, Reversi, Shashki, Zamma dhe Zohn Ehl.

0 comments:

Post a Comment